Telsoftware OSV voor verkiezingen bevat ernstige lekken

Telsoftware OSV voor verkiezingen bevat ernstige lekken

Door: de redactie | Categorie: ICT-Beveiliging

De telsoftware die voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart wordt ingezet bevat een groot aantal beveiligingslekken. Dit blijkt uit onderzoek van Sijmen Ruwhof. Sijmen is een ethische Hacker die vorig jaar ook al een grote hoeveelheid kwetsbaarheden in de telsoftware aantrof. Minister Plasterk heeft vorig jaar alle gemeenten opgedragen de onveilige software niet te gebruiken en de stemmen weer handmatig te tellen.

Dit jaar wordt er een nieuwe versie van de software gebruikt die wel veilig zou moeten zijn. Maar het onderzoek van Sijmen ontkracht dit. De software genaamd “Ondersteunde Software Verkiezingen” (OSV) bevatte volgens het rapport van Sijmen in totaal 49 beveiligingsproblemen. 1 daarvan bestempelde hij als kritiek en 9 kregen de aanduiding hoog risico.

Het kwalijke is dat de software die vorig jaar nog als onveilig werd bestempeld dit jaar gewoon weer in gebruik zal worden genomen. Er heeft geen onafhankelijk onderzoek plaatsgevonden om te zien of de OSV software daadwerkelijk veilig is voor gebruik.

De stemmen kunnen van buitenaf niet gemanipuleerd worden want de stemcomputers mogen niet worden aangesloten op het internet. Maar iemand met fysieke toegang tot de stemcomputers  kan de stemresultaten manipuleren zonder dat iemand het door heeft. De software beschikt niet over fraude- of inbraakdetectie.

De kiesraad heeft gemeenten gevraagd de uitslagen van de verkiezingen op internet te publiceren. Zo kan u zelf achteraf de uitslag controleren. Het is echter nog niet bekend welke gemeenten dat gaan doen.

Terug naar het nieuwsoverzicht